Wie de bal vangt

Getuigenissen

“Wie de bal vangt” – Mat Houben

Het is begin 2020 (nog voor Corona) als ik bij Mat Houben aanschuif aan een tafeltje in De Heuf. De man die bij iedere thuiswedstrijd steevast in De Heuf aanwezig is en waakt over ‘zijn jongens’. Voor, tijdens en soms zelfs na de wedstrijd. De man die er ook zijn hand niet voor omdraait om al ruim 12 jaar vrijwilligerswerk te doen bij de vereniging die zijn hart heeft gestolen.

Eigenlijk is Mat geen handballer, volleybal is wat Mat van huis uit heeft meegekregen. Zijn beide dochters besluiten echter anders, zij gaan handballen! Vanaf dat moment raakt hij steeds meer betrokken bij de vereniging en gaat Mat met regelmaat vanuit zijn huis ‘de hoek om’, om in De Heuf de wedstrijden van Heren 1 bij te wonen. En het blijft niet bij de wedstrijden in De Heuf, ook bij de uitwedstrijden is Mat als het even kan van de partij.

“En dat bevalt uitstekend”, zo zegt hij zelf. Hij geniet van de vriendschap die hij ervaart, tussen de spelers onderling, tussen vrijwilligers. En die vriendschap houdt niet op bij het vertrek bij Bevo. Hij ziet regelmatig oud-spelers terugkomen in De Heuf, soms om weer bij Bevo te komen handballen, soms als speler van de tegenstander. “Maar zelfs dan zie je ze genieten van de sfeer in de Heuf, genieten van het contact met het publiek en simpelweg van het in de Heuf zijn.” En daar geniet Mat op zijn beurt dan weer van.

“Dit is een mooie vereniging om bij te horen”, geeft Mat aan. Als ik vraag naar zijn hoogtepunten binnen de club, dan komen die snel. Zoals bijvoorbeeld de jaren met Piotr Konitz die het handballen bij Bevo naar een hoger niveau heeft getild en voor de finalewedstrijd tegen Aalsmeer aangaf: “We kunnen vandaag alleen maar winnen.” Het landskampioenschap in seizoen 13/14 en het behalen van de beker in 17/18 zijn natuurlijk momenten die Mat nooit meer vergeet. Toch vindt hij in de regel de wedstrijden tegen provinciegenoot Lions, de leukste die er zijn. Mat zegt: “er zit een extra randje aan de wedstrijden tegen de Lions, die deze extra bijzonder maken.” Het afgelopen seizoen was het hoogtepunt voor Mat echter de wedstrijd tegen Bocholt uit. Bevo wint hier van de ploeg waar iedereen in de BENE-league van verliest: “dat is toch geweldig.”

Als we Mat vragen wat Bevo beter zou kunnen doen, hoeft hij overigens ook niet heel lang na te denken. Iets meer vrijwilligers zien te regelen, alhoewel hij begrijpt dat dat ook in de mensen zelf zit. Vrijwillig in de ogen van Mat is niet vrijblijvend, hij is trouw aan de beloftes die hij doet. En, vult hij nog even aan, pleiten voor een betere opleiding van de scheidsrechters op BENE-League niveau. Het is soms frustrerend om vanaf de zijlijn te zien hoe de loop van een wedstrijd beïnvloedt wordt door onhandige of onjuiste beslissingen van de scheidsrechters.

Over 5 jaar verwacht Mat overigens dat er niet zo heel veel veranderd zal zijn: “De Heuf is dan nog steeds de gezelligste handbal-hal van Nederland en België, Heren 2 zal nog steeds een belangrijke kweekvijver voor talent zijn voor de vereniging. Een ding mag de club in Mat zijn ogen dan ook nooit doen: “Wordt niet arrogant als club, ga niet naast je schoenen lopen. Als Bevo de verbinding tussen breedtesport en topsport blijft vasthouden en ervoor blijft zorgen dat ieder lid telt, dan blijft Bevo de mooiste vereniging ter wereld.”