‘Ze horen echt bij de club’ 

Handbal Extra-team Bevo één jaar oud 

Het Handbal Extra team van handbalclub Targos Bevo Hc uit Panningen bestaat in september één jaar. Gasthoofdredacteur Mustafa Amhaouch is voorzitter van de sportvereniging en is blij dat het team er is. “Als je ziet hoeveel plezier zij hebben, dat is geweldig”, laat hij weten. “Het team voegt echt iets toe aan onze club.”

Els Timmermans (61) is één van de vijf begeleidsters van het team. “Naast mij zijn dat nog vier jonge meiden die erg enthousiast zijn”, vertelt ze. Els zag de spelers, die allemaal verstandelijk beperkt zijn, het afgelopen jaar groeien. “Niet alleen qua spel”, vertelt ze. “De twaalf spelers en speelsters zijn echt onderdeel van de club geworden. Eén van de meisjes die deelneemt zei laatst nog tegen mij dat ze zich volwaardig lid voelt, niet meer of minder bijzonder dan een ander. Daar doen we het voor.”

 

Het idee waarde al een tijdje rond binnen de club, maar tot vorig jaar werd geen team opgericht. “Er was een aantal jaar geleden al wat sponsorgeld binnengekomen en dat heeft de club aan de kant gezet en afgelopen jaar aangewend”, vertelt Els die al meer dan veertig jaar in de gehandicaptenzorg werkt. “De club wil aan breedtesport doen en voor dat dit team er was, was de vereniging geen juiste afspiegeling van de maatschappij. We willen met Handbal Extra laten zien dat iedereen meetelt. Dat vinden we als club belangrijk. Ze hebben ook nieuwe shirts gekregen met eigen sponsoren, geen afgedankte tenues.” Het team traint op woensdagavond en speelde al een aantal vriendschappelijke wedstrijden en toernooitjes. Vanaf komend seizoen is er ook een competitie waar het Handbal Extra-team aan gaat deelnemen. Aan de competitie doen ploegen uit onder meer Sittard, Geleen, Roermond en Venlo mee. “We zijn afgelopen seizoen gevraagd voor toernooitjes in Noord-Holland en andere plekken in Nederland, maar dat vonden we toch nog net te ver reizen”, vertelt Els. “We doen komend jaar wel mee aan de Nederlandse kampioenschappen.”

 

Maar belangrijker dan de wedstrijden en trainingen vindt Els het feit dat de hele club het team omarmd heeft. “De trainer van het eerste team Martin Vlijm heeft een training gegeven en speler Dario Polman is ook wel eens langsgekomen”, vertelt ze. “De spelers mochten ook een keer mee het veld oplopen met het eerste heren- en damesteam. Ze zijn ook fanatiek fan geworden van die teams. Veel van de spelers van Handbal Extra kwamen eerst nooit kijken en nu wordt er naar ze gevraagd als ze er een keer niet zijn.”

 

Helpen met de trap oplopen

Bij het clubmixtoernooi van Bevo, dat altijd plaatsvindt aan het einde van het seizoen, deden de Handbal Extra-spelers ook mee en dat moment was tekenend voor de integratie van de gehandicapte sporters. Alle handballers van de club worden dan door elkaar gehusseld en in teams gezet. Els: “Het mooiste vond ik om te zien dat spelers van de F-jes onze spelers een hand gaven om de trap op te lopen of dat iemand van ons moeite had met het betalen van een pilsje en dat hij geholpen werd door iemand die naast hem stond. Het team hoort bij de Bevo-familie.

 

Dat vinden ze zelf ook heel fijn, dat ze echt meetellen.”

 

Bron: HALLO Peel en Maas