WK U21: Oranje knokt zich naar een historische zege 

Bevo spelers Jeroen van den Beucken, Nick de Kuyper, Dario Polman en Bart Ravensbergen spelen op dit moment een fantastisch WK-toernooi met Jong Oranje in Bosnië.

Via een bloedstollend slot, heeft Oranje U21 een sensationele 26-25 overwinning op Servië uit het vuur gesleept. Holland plaatst zich hierdoor bij de laatste acht van het WK, iets wat geen enkele Nederlandse handbalploeg bij de heren ooit eerder heeft gepresteerd. Woensdag wacht Zweden op jacht naar een plek in de halve finales.

 

De beste WK-prestatie van de Nederlandse Juniors gaat terug naar 1981 toen Jong Oranje in Portugal plaats 13 veroverde. Omdat de A-heren op een WK nooit verder zijn gekomen dan de groepsfase (1961 in West-Duitsland), leek de huidige U21-selectie vooraf al hard op weg om geschiedenis te schrijven. Vandaag stond in Sarajevo namelijk een plek bij de laatste acht op het spel, maar dan moest er wel van Servië worden gewonnen. Zelfs bij verlies was een historische eindklassering niet uit zicht, want dan lagen de plaatsen 9 tot en met 16 nog open voor de talenten van Oranje.

 

De wedstrijd tegen Servië, de nummer twee van poule A, begon met een bijzonder incident. Bij de het spelen van de volksliederen werd voor Nederland het verkeerde nummer ingestart. Na enige commotie en boegeroep vanuit het publiek, nam Oranje het voortouw en zong het Wilhelmus zonder muzikale begeleiding dan maar zelf. Dat zorgde zowaar voor een heus kippenvelmoment. En voor een mooie, onverwachte extra oppepper van het moraal.

 

Daarna zorgden een snelle Nederlandse openingstreffer van Dario Polman, een tegendoelpunt van Servië en een score van Samir Berghanem voor de eerste wapenfeiten. De twintig minuten die volgden, lieten twee gelijkwaardige ploegen zien. Het gevaar kwam, ondanks twee defensieve 6:0 dekkingen aan beide kanten vanaf de eerste lijn met Nederlandse scores van Berghanem, Jeroen van den Beucken en Tim Krijntjes. Bij Servië was cirkelspeler Zivan Pesis de gevaarlijkste man.

 

Ondanks dat de Oranje-schutters vanuit de tweede lijn niet op scherp stonden, lukte het de ploeg om via een fraaie passeerbeweging van Luc Steins en een mooi schot uit de rechter hoek aan het eind van de eerste helft een 13-10 voorsprong te pakken. Nederland had nog zelfs een doelpunt meer naar de kleedkamer kunnen meenemen, als de Servische keeper in de laatste seconde de strafworp van Dario Polman niet had gestopt.

 

Na de rustpauze behield Nederland z’n voorsprong, maar liet het door een aantal missers uit de tweede lijn de tegenstander terugkomen tot 16-15. Het waren gelukkig Samir Berghanem en Remco van Dam die hun ploeg bij 18-15 weer enige lucht gaven. Twee snelle breaks brachten Oranje iets later zelfs op een marge van vier (21-17), al volgden er twee tijdstraffen achter elkaar waardoor de Juniors even met vier veldspelers kwamen te staan. Servië profiteerde slechts één keer, want een prachtige hattrick van Joris Baart bracht de Hollandse mannen plotseling op een royale 24-18 voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de lucht.

Zonder dat Oranje het wist, waren twee strafworpen van Jeroen van den Beucken (waarvan één met een brutaal lobje) de laatste twee doelpunten aan Nederlandse kant. Met nog zes minuten op de klok, slopen de Serven langzaam terug naar 26-24. Nog negentig seconden te gaan. Coach Fiege nam een time-out, maar Luc Steins speelde tot ontsteltenis van iedereen de bal recht in de handen van de tegenstanders. Servië scoorde en nam direct daarna ook een time-out. De ploeg had nog 30 seconden om een verlenging af te dwingen, maar vond in een ultieme poging de uitblinkende doelman Bart Ravensbergen op haar weg. De ontlading in het Oranje-kamp was groot. De Nederlandse Juniors hadden op een broeierige zomeravond te Sarajevo handbalgeschiedenis geschreven.

 

Komende woensdag wacht om 16.00 Zweden in de kwartfinales van het WK U21.

 

Bondscoach Joop Fiege: “We speelden 55 minuten om te winnen, maar de laatste vijf minuten om niet te verliezen. De spanning was zo groot! Maar wat was het geweldig om Bart die laatste bal te zien pakken! We hebben het grootste deel van de wedstrijd de rust bewaard en zijn geduldig naar onze kansen blijven zoeken. Bovendien hadden we de scheidsrechters niet tegen. Wij staan met z’n allen positief in het leven, terwijl de coach van de tegenstander continu liep te schreeuwen. Dat wordt toch opgepakt. Met Denemarken, Duitsland en Slovenië zijn nu drie poulewinnaars uit het toernooi verdwenen, maar wij zitten bij de laatste acht. Dat voelt bijzonder goed.”

 

Hoe kijkt Fiege, die morgen overigens jarig is, naar de volgende tegenstander? “Zweden heeft dit toernooi het beste handbal van alle landen laten zien. Zij hebben Argentinië vandaag echt van het veld geblazen, dus we kunnen onze borst natmaken. Morgen hebben we gelukkig een rustdag en meer dan één reden om een feestje te vieren. We gaan hier even van genieten en daarna wordt het vizier volledig op de wedstrijd tegen Zweden gericht.”

 

Doelpunten Nederland: Jeroen van de Beuken 6, Samir Benghanem 6, Tim Krijntjes 5, Joris Baart 4, Dario Polman 2, Luc Steins 1, Remco van Dam 1, Sonni de Jonge 1.

 

Alle uitslagen achtste finales WK U21:

Duitsland – Frankrijk (12-13) 20-21

Slovenië – Brazilië (9-12) 20-25

Tunesië - Kroatië (8-11) 17-29

Hongarije – Spanje (13-20) 28-38

Denemarken – Zwitserland (12-14) 26-29

Zweden – Argentinië (17-10) 36-21

Nederland – Servië (13-10) 26-25

Egypte – Bosnië Herzegovina (14-11) 28-25

 

Woensdag 24 juli kwartfinales:

13.30 uur Frankrijk - Egypte

16.00 uur Nederland - Zweden

18.30 uur Spanje - Zwitserland

21.00 uur Kroatië - Brazilië

 

Klik hier voor de livestream.

 

Bron: www.handbal.nl