WK U21: Individuele kracht en klasse Zweden maken het verschil 

Bevo spelers Jeroen van den Beucken, Nick de Kuyper, Dario Polman en Bart Ravensbergen spelen op dit moment een fantastisch WK-toernooi met Jong Oranje in Bosnië.

Een verlies met (13-10) 25-30 tegen de sterke Zweden is geen schande. Sterke nog, Nederland heeft driekwart wedstrijd laten zien het hoge WK-niveau prima aan te kunnen. Aan het eind van het duel droop de energie echter langzaam uit de ploeg en moest een moegestreden Oranje zich toch gewonnen geven.

Wat rest, zijn de wedstrijden om plaatsten 5 tot en met 8, waarbij vrijdag de confrontatie tegen Egypte op het programma staat.

 

De Nederlandse U21-selectie had niets te verliezen. Zweden is een mondiale handbalgrootmacht met aanzienlijk meer en betere faciliteiten, bovendien is voor Oranje het WK met een plaats bij de laatste acht al meer dan geslaagd. Nam niet weg dat deze jonge, gretige groep talenten het Zweden zo lastig mogelijk wilde maken of heel misschien wel voor een nieuwe stunt wilde zorgen.

 

Bondscoach Joop Fiege had vooraf al aangegeven dat Zweden van alle WK-deelnemers de meeste indruk op hem heeft gemaakt. Zweden is namelijk de enige groepswinnaar bij de laatste acht en had in zijn poule Europees kampioen Spanje met ruime cijfers verslagen.

Oranje begon daarom als een gewaarschuwd team aan deze kwartfinale, maar Zweden maakte aanvankelijk een slordige en vooral nonchalante indruk. Nederland kwam via goals van Jeroen van den Beucken, Samir Berghanem en Nick de Kuijper op een 4-0 voorsprong, totdat de Zweedse coach Jan Karlsson het genoeg vond en zijn team via een time-out (7”) tot de orde riep. Vanaf dat moment begon juist Oranje kansen te missen en liet het de Zweden gelijk komen; 4-4. Toch nam de Hollandse selectie het initiatief weer over, en liep via 7-7 uit tot 10-7 met wederom geweldig keeperswerk van Bart Ravensbergen en fraaie goals van Dario Polman, Samir Berghanem en Tim Krijntjes. Ondanks een oplopend aantal tijdstraffen (5 in de eerste helft, tegen 2 voor Zweden), bleef tot het rustsignaal die marge op drie; 13-10.

 

Niemand uit het Hollandse kamp zal bij de hervatting hebben gedacht dat de Zweden zich zo snel al gewonnen zouden geven. Toch bleef er tot 15-12 hoop op een positief einde. Enkele minuten later was het echter gelijk (15-15). Oranje profiteerde weliswaar twee keer van een dubbele overtal, maar liet Zweden met vier veldspelers ook een tegentreffer noteren. Bij 17-18 (38") kwamen de Scandinaviërs voor het eerst op voorsprong en het was alleen aan de trefzekere Joris Baart te danken, dat zijn ploeg - met vier doelpunten op rij - tot 21-21 (46") kon aanhaken. Op alle andere aanvalsposities was Oranje niet meer in staat om voor gevaar te zorgen.

 

Zweden daarentegen, liet als echte killers zien over meer individuele klasse en vooral over meer individuele kracht te beschikken. Met snoeiharde schoten uit stand en sterke 1-1 acties liep men uit naar 22-27 voordat, wie anders dan Joris Baart weer iets terug kon doen. De technische staf probeerde met mandekking nog iets te forceren. Zonder resultaat. Hoe hard Holland ook in de dekking werkte, aanvallend was het kruit verschoten. Bij 23-29 kwamen er nog scores van Jeroen van den Beucken (7 meter) en Nick de Kuijper, het was echter Zweden dat de eindstand op 25-30 bepaalde.

 

Kon bondscoach Joop Fiege na afloop berusten in deze nederlaag? “Ja, het is lastig om met lood goud te maken. Om vandaag van Zweden te kunnen winnen, hadden we tien jongens met een acht of hoger nodig. Met Bart in de eerste helft en Joris in de tweede, beschikten we over twee uitblinkers, maar een aantal spelers bleef onder niveau. Dat is niet gek als je al zeven wedstrijden op je tenen loopt. Zweden beschikt over jongens die Champions League spelen, bij ons in de Ere en Eerste Divisie. Dat maakte het verschil."

 

Door dit resultaat treft Nederland vrijdag om 13.30 uur Egypte dat eerder op de dag met 35-33 van Frankrijk verloor. De winnaar van deze wedstrijd speelt zaterdag om 21.00 uur voor de plaatsen 5/6, de verliezer om 18.45 uur voor de posities 7/8. Is het lastig om de groep nu weer op te peppen voor de komende duels?

Fiege: “Als we al opgepept moeten worden, dan geldt dat ook voor Egypte. Wij hebben met elkaar afgesproken dat we blijven vechten voor de hoogst haalbare plaats in de eindrangschikking en dat is waar we dus voor knokken. Egypte speelt een 3:3 dekking, dus dat vergt een nieuwe strategie en daar gaan we nu aan werken. Ik weet zeker dat deze ploeg opnieuw weer alles zal geven om een mooi resultaat neer te zetten.”

 

Doelpunten Nederland: Joris Baart 6, Jeroen van den Beucken 5, Samir Benghanem 4, Dario Polman 4, Nick de Kuyper 3, Tim Krijntjes 2, Jorn Smits 1.

 

Uitslagen kwartfinales WK U21 Bosnië:

Frankrijk – Egypte (14-16) 35-33

Nederland – Zweden (13-10) 25-30

Spanje – Zwitserland n.n.b.

Kroatië – Brazilië n.n.b.

 

Bron: www.handbal.nl