WK U21: De 'Strijders' eindigen op een prachtige vijfde plaats! 

Bevo spelers Jeroen van den Beucken, Nick de Kuyper, Dario Polman en Bart Ravensbergen speelde afgelopen dagen een fantastisch WK-toernooi met Jong Oranje in Bosnië.

Het afsluitende WK U21-duel om de vijfde en zesde plaats is geëindigd in een glansrijke (17-12) 30-26 overwinning voor Oranje. Brazilië probeerde het Nederlandse aanvalsspel met verschillende dekkingsvormen te ontregelen, de Juniors hielden echter het hoofd koel en lieten met oogstrelende acties zien dat het terecht bij de vijf beste ploegen van de wereld hoort.

De wedstrijd was er eentje tussen twee teams die eigenlijk op hun tandvlees hadden moeten lopen. Met negen duels binnen twee weken op internationaal topniveau, zou het er tussen Oranje en Brazilië vooral om moeten gaan wie er nog voldoende reserves over had. Merkwaardig genoeg kreeg het publiek een compleet andere wedstrijd voorgeschoteld. Het werd Oranjes meest onderhoudende duel van dit WK, waarbij de ploeg in hoog tempo een opvallend frisse en creatieve indruk maakte.

 

Niet dat de Nederlandse technische staf hier zelf voor gekozen had. Hat was namelijk Brazilië dat vanaf minuut één een zeer open dekking hanteerde, waardoor er wel beweeglijk handbal in een hoog tempo gespeeld moest worden. De Hollandse mannen hadden duidelijk even tijd nodig om zich hier op in te stellen en kwamen op een 3-5 achterstand. Ieder technische fout werd door de Brazilianen razendsnel afgestraft en bovendien had de Nederlandse defensie aanvankelijk weinig grip op de watervlugge Braziliaanse cirkel.

 

Na negen minuten zorgde Tim Krijntjes bij 5-5 voor de gelijkmaker. De tegenstander kwam nog één keer op voorsprong, daarna trok Oranje het initiatief naar zich toe. Waar onze talenten aan het eind van dit WK de energie vandaan haalden, was een raadsel. Toch vond Jong Oranje met speels gemak de gaten in de Braziliaanse dekking en kon het zelfs de snelle tegenaanval in stelling brengen. Bij 9-7 nam Brazilië een time-out, maar wist niet te voorkomen dat de Nederlandse ploeg van 11-8 naar 14-8 uitliep (met goals van o.a. Sonni de Jonge, Peter Lambert), en met 17-12 de rust in ging.

 

In de tweede helft startte Brazilië met een defensieve 6:0 dekking en ook nu had Oranje moeite om zich hier op aan te passen. Nederland pakte weliswaar z’n doelpuntjes mee (o.a. Jeroen van den Beucken, Jorn Smits, Dario Polman), maar liet de tegenstander steeds dichterbij komen. Na 20-16, 21-19, 24-20 werd het plotseling 24-23 en leek de wedstrijd te kantelen.

Na een Nederlandse time-out zorgden een uitblinkende Dario Polman en Sonni de Jonge voor 27-23 en was Brazilië genoodzaakt hun team tot de orde te roepen. De Brazilianen zetten twee man vooruit, kozen even later voor mandekking en scoorden nog drie maal. Nederland zag op zijn beurt Tommie Falke en Sonni de Jonge ook drie – overigens schitterende – doelpunten maken. Toch was het doelman Bart Ravensbergen die in de slotminuten tot de held van Oranje uitgroeide en, zoals zo vaak op dit WK, zijn collega’s door die belangrijkse slotminuten hielp. Nederland won met 30-26 en de ontlading was groot voor de nummer vijf van de wereld.

 

Met deze laatste zestig WK-minuten sluit de ploeg van coaches Joop Fiege en Gino Smits, fysio Jeanette Markfort en teammanager Rene van Mulken de wereldkampioenschappen in Bosnië Herzegovina boven verwachting af. Er werd met minimale verschillen verloren van Duitsland, Zwitserland, Kroatië en Zweden, maar gewonnen van Qatar, Algerije, Servië, Egypte en Brazilië. Daarmee is deze U21-selectie het meest succesvolle ploeg uit de geschiedenis van het Nederlands herenhandbal.

 

Welk gevoel overheerst er bij bondscoach Joop Fiege: “Het is natuurlijk fantastisch, dit vergeet je je hele leven niet meer. Natuurlijk is het een momentopname, maar het is niet zo dat in één wedstrijd toevallig de bal de juiste kant oprolde. We hebben het zelf afgedwongen. Kijk naar vandaag. We speelden veel beter dan gisteren en maakten in de eerste helft 17 goals tegen die lastige 3:2:1. De ploeg zat echt in een flow. Er was aangegeven dat de jongens zelf zouden aangeven wanneer ze er doorheen zaten. We hebben veel gewisseld en iedereen zo kunnen laten spelen.”

 

Wat was Fiege’s persoonlijk hoogtepunt: “Dat was toch de wedstrijd tegen Servië. Die heeft ons een extra boost voor de rest van het WK gegeven. Dit is een team dat naast elkaar staat en elkaar successen gunt. Niemand doet moeilijk als hij gewisseld wordt, sterker nog, ook de wissels staan langs te kant bij mooie acties te juichen. Als je namelijk niks durft weg te geven, word je nooit een grote.”

 

Dit is het voorlopige einde van een zeer talentvolle U21-generatie die nu de stap naar het grote Oranje moet maken.

Joop Fiege: “De directeur van het NHV, Hans Landa, zei dat hij met het herenhandbal een stipje op de horizon voor 2020 zag. Nou, dit is geen stipje, maar een meteoor die razendsnel op ons afkomt. De bond moet wat met deze groep gaan doen. We moeten iedereen mobiliseren en een goed plan gaan maken. Er is zoveel talent. Dat moeten we omarmen en koesteren. Zonder de hulp van Frank van Buren en Evert Hoiting waren we nooit zover gekomen. Zij hebben de Provincie Limburg bereid gevonden ons financieel te helpen. Ook hebben Peter Janssen en Harrie Weerman grote complimenten verdiend voor hun belangrijke bijdrage aan dit succes.”

 

Na afloop spraken we ook nog even kort met Ivo Steins. Wat was volgens hem de kracht van deze succesvolle Oranje-lichting?

“Dat we een echt team zijn. We zijn niet kapot te krijgen en strijden voor iedere meter. Zo noemen we onszelf ook; ‘de strijders’! Als het even tegen zit, geven we niet op. Dan zorgen we niet voor 100 procent extra inzet, maar voor 300 procent. Het verlies tegen Duitsland deed pijn, maar was wel ingecalculeerd en tegen Zwitserland speelden we gewoon slecht. Tegen Qatar stonden we met 7-1 achter, maar hebben we met karakter en veerkracht laten zien wat we waard zijn. De plaatsing bij de laatste acht was voor mij het hoogtepunt van het WK. Dat we daarmee landen als Duitsland, Servië en Denemarken achter ons laten. Toch is het fantastisch om zo tegen Brazilië af te kunnen sluiten. Vijfde van de wereld… ik hoop dat ons record ooit verbroken zal worden, maar zie het niet zo snel gebeuren. Wat een resultaat! En nu gaan we feest vieren!”

 

Doelpunten Nederland: Dario Polman 9, Sonni de Jonge 5, Tommie Falke 3, Tim Krijntjes 2, Peter Lambert 2, Luc Steins 2, Nick de Kuyper 2, Samir Berghanem 2, Jorn Smits 2, Joris Baart 1, Jeroen van den Beucken 1.

 

Topscoorders Nederland (na 9 WK-wedstrijden):

Dario Polman 45 (Eurotech Bevo Hc)

Jeroen van den Beuken 31 (Eurotech Bevo Hc)

Tommie Falke 22

Jorn Smits 22

Sonni de Jonge 22

Samir Berghanem 21

 

Bron: www.handbal.nl