Wisselvalligheid nekt Eurotech Bevo Hc 

Hoge pieken, diepe dalen. Daardoor wordt het spel van Eurotech Bevo Hc dit seizoen gekenmerkt. Overwinningen tegen hoogvliegers als Volendam, de Lions en Quintus enerzijds staan in schril contrast met nederlagen tegen HA R&O en Aalsmeer anderzijds.

Veel was er coach William Gommans aan gelegen om in eigen huis deze grillige reeks te doorbreken en tegen het lager geplaatste Aalsmeer beide punten te pakken. De Noordhollanders gelden immers als directe concurrent in de strijd om het zesde en laatste play-off ticket. Het 4-punten duel in de eigen handbalarena verliep echter beduidend anders dan gehoopt. De Bevo-coaches zagen zich immers geconfronteerd met een nieuw fenomeen, te weten hoge pieken en diepe dalen binnen één en dezelfde wedstrijd. Doordrongen van het belang van het duel begonnen de Heldenaren goed aan de wedstrijd. Het eerste doelpunt was nog wel voor de gasten, maar al snel volgden 2 Bevo-treffers. De thuisploeg leidde met 2-1. Wat volgde was echter een onwaarschijnlijk diep dal. Ingeleid door enkele gemiste doelkansen, paal en lat stonden meermaals in de weg, en onnodig balverlies, sloeg de onzekerheid in het Bevo-spel toe. Het baltempo ging omlaag, aarzeling in de acties werd zichtbaar. De gevolgen waren desastreus. Bij de Heldenaren bleven doelpunten uit en Aalsmeer greep de kansen aan om snoeihard toe te slaan. De ene snelle uitbraak, het gevaarlijkste wapen van de Noordhollanders, volgde de andere. Omdat ook de defensie van de gasten, met aan het hoofd een ijzersterke doelman Birjovanu, een goede indruk maakte, sloeg de wanhoop bij de Bevo-spelers toe. Via 3-9 na 12 minuten werd het zelfs 4-13 na 22 minuten. De situatie was hopeloos voor de Heldenaren. En uitgerekend die constatering leek bij de thuisploeg het een en ander los te maken. Plotseling wierpen de Bevo-mannen de onzekerheid van zich af, gooiden het baltempo omhoog en kwamen tot scoren. De laatste 8 minuten van de eerste helft waren geheel voor de thuisploeg, die zo de schade kon beperken tot 5 doelpunten bij rust, 10-15.

 

Plotseling was er nog hoop op een goed eindresultaat. Hoop, die in de tweede helft echter weer als sneeuw voor de zon verdween. Na de piek aan het einde van de eerste helft, volgde immers weer een diep dal aan het begin van het tweede bedrijf. Een vroege tijdstraf en opnieuw een uitstekende doelman Birjovanu lagen daaraan ten grondslag. Na 36 minuten was de oude marge van 9 weer hersteld en stond een 12-21 tussenstand op het scorebord. Bevo Hc was de weg kwijt en wist die pas na driekwart wedstrijd weer terug te vinden. Aankijkende tegen een 16-24 achterstand kwam de Bevo-machine plotseling weer op toeren. Net als aan het einde van de eerste helft gooide de thuisploeg alle onzekerheid van zich af, toonde weer zelfvertrouwen en kwam tot scoren. Wat heet, binnen 10 minuten troffen de Heldenaren 6 maal doel, zonder een tegentreffer te hoeven incasseren en verkleinden zo de kloof tot 22-24. Het in groten getale aanwezige publiek liet luid van zich horen en moedigde de eigen ploeg aan. Plotseling was alles weer mogelijk. Door opnieuw knappe reddingen van Aalsmeer-doelman Birjovanu en onnodig balverlies bij Bevo-aanvallers stokte de inhaalrace tijdelijk. Aalsmeer kreeg kans om zich te herstellen en liep weer uit tot 24-28. Nog 4 minuten waren te spelen en Bevo Hc gaf zich nog niet gewonnen. Een door Bevo-doelman Lukasz Wasilek gestopte strafworp en treffers van Pim Augustinus en Ron Klemann (2x) brachten de stand op 27-28. De spanning in sporthal De Heuf steeg naar het kookpunt. Aalsmeer was in balbezit en besloot met nog 34 seconden op de klok tot een time-out. Het bleek genoeg voor coach René Romeijn om zijn manschappen tot rust te manen en geconcentreerd het duel uit te spelen. Kort voor het laatste fluitsignaal was het Remco van Dam die het lot voor de Heldenaren bezegelde, 27-29. Als gevolg van de nederlaag ziet Bevo Hc de in de duels tegen Volendam, Lions en Quintus zo knap verdiende ‘bonus’punten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Aalsmeer is weer op gelijke hoogte gekomen en de strijd om het zesde play-off ticket is spannender dan ooit tevoren.

 

Doelpuntenmakers Eurotech Bevo Hc: Ron Klemann, Jeroen van den Beucken, Pim Augustinus 5; Tom Wismans, Merijn Haenen 4; Geert van de Goor 2; Andrzej Wasilek en Lukas Koppes 1.