Telg uit Beringse handbalfamilie profspeler in Bundesliga 

Mark van den Beucken kiest voor TBV Lemgo

 

Mark van den Beucken (19) verruilt Targos Bevo Hc volgend seizoen voor de Duitse Bundesligaclub TBV Lemgo. De Beringenaar wordt full-prof.

Mark heeft getekend voor twee seizoenen bij de club van Arjan Haenen, zijn neef. Het contract gaat op 1 juli in. De doelman speelt sinds zijn twaalfde bij Bevo. Hij gaat ook wonen in Lemgo, vlakbij Hannover. Zijn studie - fysiotherapie - zet hij op een lager pitje.

 

Met de transfer komt een droom uit voor Mark, die altijd profhandballer heeft willen worden. Naast Lemgo waren Magdeburg en Barcelona in beeld. Mark koos echter bewust voor Lemgo. “Bij Lemgo had ik bij alles een goed gevoel. Trainer Florian Kehrmann heeft voor drie jaar bijgetekend en gaf mij veel vertrouwen.”

 

Bundesliga

Lemgo is een middenmoter in de Bundesliga. Mark wordt er derde keeper. Hij traint mee met Heren 1, doet mee aan de voorbereidingen en speelt in principe in het tweede team als de eerste twee keepers fit zijn.

 

“Ik wil mijzelf ontwikkelen tot Bundesligaspeler. De beste spelers van de wereld handballen in de Duitse competitie. En allemaal zeggen ze dat het de mooiste competitie ter wereld is. Ook de ambiance spreekt me zeer aan. Er zitten in de Bundesliga tussen de vier- en dertienduizend toeschouwers op de tribunes.”

 

Tekenen

In oktober ging Mark op trainingsstage bij Lemgo. Na afloop kon hij meteen tekenen. Op dat moment klopte Magdeburg aan via zijn spelersmakelaar. Ook bij de subtopper van de Bundesliga liep Mark een week stage.

“Bij Magdeburg is Tomas Svensson keeperstrainer, dat sprak me enorm aan. Svensson was ooit de beste doelman ter wereld. Het was wel een vreemde week. Na de eerste training zei ik nog ‘bis Morgen’ tegen de trainer. De volgende dag was hij ontslagen.”

 

Ook Barcelona was even in beeld. “Alleen wilde Barcelona pas in april een besluit nemen”, vertelt Mark. “Dat vond ik te laat. Stel dat het alsnog afketste, dan had Lemgo waarschijnlijk al voor een andere keeper gekozen. Dat risico wilde ik niet nemen.”

 

Mark komt uit een echt handbalnest. Zijn vader, oud-speler en -trainer, is analyticus bij Bevo. Zijn oudere broer Jeroen is teamgenoot bij Heren 1. Zijn jongste broer Nick speelt zowel bij Heren 2 als Heren 1. Ook zijn neef Merijn Haenen, broer van Arjan Haenen, speelt bij Bevo.

 

Dubbel gevoel

Teammanager Danny van Katwijk beleeft een dubbel gevoel aan de transfer. “Van de ene kant verliezen we een geweldige doelman. Van de andere kant ben ik er heel trots op dat Bevo opnieuw een speler heeft opgeleid voor de Bundesliga. Dat is een groot compliment voor de club.”

Voor coach Martin Vlijm komt de transfer niet als een verrassing. “Mark is groot talent. We weten allemaal hoe graag hij prof wil worden. 24 uur per dag is hij met handbal bezig. Ik wens hem een mooie handbaltoekomst.”

 

Final Four

Mark wil zich de komende maanden helemaal focussen op Bevo. Zaterdag wacht de Final Four. Eerste tegenstander is Hasselt. “Ik heb er een goed gevoel bij dat we de finale halen. We zijn niet afhankelijk van een paar spelers. Bovendien vormen we een hechte ploeg. Als we als team pieken komend weekend, dan kunnen we de prijs pakken.”