Targos Bevo Hc na spektakstuk naar Final Four  

Finaleweekend BENE-League begint met wedstrijd tegen Tongeren 

Targos Bevo Hc speelt komend weekend de Final Four van de BENE-League in Hasselt. Bevo komt zaterdag uit tegen Tongeren. De andere wedstrijd gaat tussen Lions en Hasselt. Zondag maken de winnaars van beide wedstrijden uit wie de eerste kampioen wordt van de Nederlands-Belgische handbalcompetitie.

Bevo dankt de kwalificatie aan een spectaculaire overwinning zaterdag tegen Bocholt (29-28). In een kolkende Heuf voltrok is een doldwaze wedstrijd, vol spanning en sensatie. Door de winst in de slotseconden – strafworp Jeroen van den Beucken - eindigde Bevo als vierde.

 

Bij winst van Lions thuis tegen Hasselt dezelfde avond had De Heuf komend weekend als decor gediend voor de Final Four. Dan was Bevo namelijk derde geworden. Lions en Hasselt deelden echter de punten, waardoor de Belgische ploeg als derde eindigde en als gastheer mag fungeren van het finaleweekend.

 

Vlijm ziet de eerste wedstrijd zaterdag met vertrouwen tegemoet. Eerder dit seizoen in Tongeren werd verloren (30-24). Thuis nam Bevo overtuigend revanche. (28-24) “We gaan er weer voor”, zei Vlijm. “Als we de strijdlust kunnen van de laatste wedstrijden kunnen opbrengen, dan kunnen we van iedereen winnen, zelfs wanneer er spelers zijn geblesseerd.”

 

Het was de vijfde winst op rij voor de manschappen van coach Martin Vlijm, die zijn ploeg tijdens de aansluitende persconferentie gekscherend vergeleek met Duitsland. De Engelse voetbalanalist Gary Lineker zei ooit dat een voetbalwedstrijd negentig minuten duurt en dat op het eind altijd de Duitsers zegevieren. Vlijm eigende zich die uitspraak toe. “Een handbalwedstrijd duurt zestig minuten en op het eind wint altijd Bevo.”

 

Bevo begon zonder de geblesseerde Nick de Kuyper aan de wedstrijd. Na vijf minuten viel de jarige Bram Knippenbergh uit met een handblessure. Vlijm moest zijn team ombouwen en daar profiteerde Bocholt van. Na tien minuten stonde de Belgen voor met 7-5. De thuisploeg kwam de laatste tien minuten van de eerste helft sterk terug. Na 25 minuten kwam Bevo op voorsprong (14-13) en liep vervolgens uit naar 18-14.

 

Het tactisch plan van de thuisploeg werkte goed. Met aanvallen door het midden werd de doelman van Bocholt menig keer verschalkt door uitblinker Niek Jordens. Op de linkerhoek had Jeroen van den Beucken het vizier op scherp staan. Daarnaast toonde de ploeg een ongekende strijdlust. Roel Valkenborgh, die in de thuiswedstrijd vijftien keer had gescoord tegen Bevo, werd vroegtijdig geblokt. Dat hij toch nog tien keer wist te scoren had vooral te maken met de scheidsrechters, die de ene na de andere strafworp toekenden aan de Belgische ploeg.

 

Steeds meer kreeg de wedstrijd het karakter van een thriller, mede door de chaos die ontstond door de tal van discutabele beslissingen van de scheidsrechters namen tal. Op een gegeven moment gaf het scorebord een doelpunt teveel aan voor Bocholt. Na menige discussie hierover werd de fout na twintig minuten gecorrigeerd.

Knokte Bevo zich in de eerste helft langszij Bocholt, in de tweede helft waren de rollen omgedraaid. De Belgische ploeg kwam steeds dichterbij en trok met nog tien minuten te spelen de stand gelijk (25-25).

 

Het publiek stond inmiddels op de banken toen Robin Jansen 28-27 aantekende. Opnieuw kwam Bocholt langszij, nu door de zoveelste benutte strafworp van Valkenborgh. Even dreigde een rampscenario toen Bevo de kans op 29-28 liet liggen. Bocholt verzuimde echter te profiteren. Dat deed Bevo uiteindelijk wel, toen de scheidsrechter met nog drie seconden te spelen een strafworp toekende. Jeroen van den Beucken scoorde zelfverzekerd en ontplofte De Heuf.

 

Doelpunten: Jeroen van den Beucken (zeven), Niek Jordens (zes), Dario Polman (vier), Dennis Vlijm (vier), Pim Augustinus (vier), Max de Lange (twee) en Robin Jansen (één).