Targos Bevo Hc moet titel aan Lions laten 

Targos Bevo Hc heeft de finale in de BENE-League in een heetgebakerd Limburgs onderonsje verloren tegen opponent OCI-Lions. In Hasselt werd het 25-27, na een ruststand van 14-15.

 

Bevo, zonder Nick de Kuyper en de aan zijn schouder

geblesseerde Sonni de Jonge, kwam flitsend uit de startblokken. Binnen vijf minuten leidde de ploeg van Martin Vlijm met 4-0. Niek Jordens, die op de cirkel vocht als een leeuw, scoorde twee maal. Lions trok daarna de stand binnen luttele minuten gelijk. Vanaf dat moment ging het gelijk op, met Bevo dat telkens een minimale voorsprong nam.

Na zestien minuten nam de ploeg uit Sittard-Geleen voor de eerste keer de leiding (8-9), waarna Bevo weer terugkwam. Dankzij een doelpunt van Kay Smits in de allerlaatste seconde ging Lions toch met een minieme voorsprong rusten.

 

Grimmiger

De tweede helft was grimmiger. Met name de bijna niet te stoppen Niek Jordens had het op de cirkel zwaar te verduren. De scheidsrechters verzuimden echter om vaker tijdstraffen op te leggen voor de sloopwerkzaamheden van de verdediging.

Intussen kantelde de wedstrijd. Lions nam het initiatief en leidde na tien minuten met drie doelpunten voorsprong (17-20). Toch knokte Bevo zich dapper langszij. De laatste tien minuten verkrampte de ploeg echter. De aanvallen stokten en kansen werden niet meer benut. Aan de andere kan scoorde Marco Vernooy de ene na de andere treffer. Het sierde Bevo als knokploeg dat het de nederlaag zo klein mogelijk wenste te houden en terugkwam van 22-26 naar uiteindelijk 25-27.

 

Teleurgesteld

Volgens Martin Vlijm was de nederlaag niet nodig geweest. “Vernooy kon veel te gemakkelijk scoren.

De dekking stond niet goed. Dat mag niet gebeuren, zeker niet in een finale. De tweede helft speelden we voorin te statisch. Het team was veel te veel op zoek naar de cirkelspeler. De eerste helft lieten de jongens zien hoe gemakkelijk ze de dekking van Lions konden uitspelen. Namelijk door veel te bewegen.”

Uiteraard waren de spelers teleurgesteld in het mislopen van de titel. Jeroen van den Beucken: “De eerste helft ging gelijk op. De tweede helft had onze verdediging te weinig grip op Vernooy. Hij kon te gemakkelijk scoren, terwijl wij daar heel veel energie moesten steken. Lions sloeg een gaatje dat we helaas niet meer wisten te dichten. De ploeg was net iets sterker.”

 

Tevreden

Terugblikkend op de eerste editie van de BENE-League, toonde de international zich tevreden. ”Natuurlijk wil je als topsporter altijd winnen. Maar na een nachtje slapen denk ik dat we tevreden zullen zijn met onze prestaties de afgelopen weken. De BENE-League is zonder meer een aanwinst. Het niveau ligt hoger en iedere wedstrijd moet je ervoor gaan. De verschillen zijn klein.”

na de bekerwedstrijd dinsdag tegen JMS Hurry Up 2, wacht Targos Bevo Hc zaterdag in De Heuf de start van de nationale competitie. De landskampioen treedt dan aan tegen TTL Red Rag Tachos. “Een druk programma”, erkent Jeroen. “De finale zal nog wel zwaar in de benen zitten. Van de andere kant is onze selectie breed genoeg. De andere jongens kunnen dat opvangen, dat hebben ze de afgelopen maanden vaak genoeg bewezen.”

 

Halve finale

Op miraculeuze wijze had Bevo de finale van de BENE-League gehaald. Een paar maanden geleden stond de ploeg nog onderaan en was uitschakeling zo goed als zeker. Met een reeks overwinningen op rij werd de Final Four alsnog uit het vuur gesleept.

Zaterdag won Bevo de halve finale tegen favoriet Tongeren na verlenging: 32-33. Karim Tamim was de gevierde man met zijn doelpunt in de slotseconde.

De toeschouwers kregen een Houdini-act voorgeschoteld. Met nog vijf minuten op de klok keek de ploeg van coach Martin Vlijm tegen een achterstand aan van 28-25. Enkele tijdstraffen - op een gegeven moment telde Bevo slechts vier veldspelers – leken de landskampioen de das om te doen.

Tongeren kreeg kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar faalde. Eerst stond de fenomenaal keepende Bart Ravensbergen in de weg bij een schot van Jeroen de Beule. Vervolgens eindigde een aanval van de thuisploeg op de paal.

Bevo scoorde wel, en kreeg met een strafworp in de laatste minuut zelfs de kans op de gelijkmaker. Jeroen van den Beucken zag zijn schot echter gestopt en daarmee leek het over en uit. De Belgische tegenaanval leverde echter geen doelpunt op.

Met nog 37 seconden te spelen, volgde een laatste peptalk van Vlijm tijdens de laatste time-out. Bevo bleef rustig in de opbouw, loerend op de allerlaatste kans. Het was Pim Augustinus die in de slotseconde met een harde uithaal de 28-28 liet aantekenen.

 

Mentale dreun

Tongeren kon deze mentale dreun niet goed verwerken. Bevo daarentegen voelde zich gesterkt. Dat vertaalde zich in de verlenging met twee doelpunten kort op rij door Jeroen en opnieuw Pim. Tongeren daarentegen verprutste drie kansen op rij.

Bevo zag Tongeren in de laatste minuut toch nog langszij komen door sterspeler Van Beule. Het was uitblinker Karim Tamim die in de slotseconde op de cirkel het verschil maakte. Hij nam de bal handig aan, wist een draai te maken tussen drie tegenstanders en schoot binnen.