Ron Klemann: ‘Bevo mentaal erg sterk’ 

Ron Kleman gaat ploeg naar de overwinning schreeuwen 

Targos Bevo Hc vecht zondag om de kampioenschaal. Ron ‘Mr. Bevo’ Kleman dicht Bevo een iets grotere kans toe dan opponent OCI Lions.

Wat vond je van de wedstrijd afgelopen zaterdag?

“Heerlijk. Bevo speelde goed, vanaf het begin. En de sfeer was enorm. Om dat als supporter te moeten meemaken is lastig als oud-speler, maar op een gegeven moment kwam ook ik los.”

 

Moest je denken aan twee jaar geleden, toen jullie de schaal mee voor de allereerste keer naar Panningen namen?

“Ja. Als de hal binnenloopt. Die warmte en dat lawaai dat op je afkomt. Dat brengt sweet memories terug.”

 

Wat staat je het meeste voor de geest bij het winnen van de titel?

“De laatste paar minuten. Wat er ook gebeurt, wij gaan die schaal pakken. Dat gevoel is me het meeste bijgebleven. Het publiek dat achter je staat. Daf geeft je een gevoel van onoverwinnelijkheid.”

 

En daarna het feest in De Heuf.

“Eerst allemaal die supporters die het veld oprennen en meedelen in de feestvreugde. En daarna bij de Heuf massaal ontvangen worden, gevolgd door een groot feest. Het was een aaneenschakeling van mooie momenten.”

 

Had jij na de nederlaag in Sittard de moed niet al opgegeven?

“Niet opgegeven, maar ik had ook niet verwacht dat Bevo in De Heuf op zo’n indrukwekkende manier zou winnen. Je hoopt natuurlijk op een overwinning. Ik ben dan ook heel trots dat ze dat gedaan hebben.”

 

Hoe kan een ploeg zich toch nog oprichten na zo’n dreun een week eerder?

“Ik denk, zoals Bart (Ravensberbgen, red.) het zei, dat ze zich teveel gefocussed hebben op de dekking Lions in plaats van dat ze van hun eigen kracht zijn uitgegaan. In zo’n wedstrijd zie je ook hoe belangrijk de beginfase is. In Sittard kwam Bevo er niet aan te pas. In De Heuf was het precies andersom.”

 

Wordt de wedstrijd zondag opnieuw in het eerste kwartier beslist?

“Het zal een andere wedstrijd worden dan de eerste twee. Ik verwacht meer een wedstrijd zoals twee jaar geleden. Dat het veel dichter bij elkaar ligt. Beide ploegen laten zich niet meer overdonderen in het begin. Beide ploegen zullen veel meer aan elkaar gewaagd zijn.”

 

Met twee verlengingen als toetje?

“Dat is wel erg extreem. Maar ik hoop het wel. Dat zou mooi zijn. En dat Bevo dan de schaal meeneemt. Ik heb er vertrouwen in.”

 

Waarom kan Bevo zondag winnen?

“Ze weten wat het is om zo’n laatste wedstrijd te spelen. De spelers hebben laten zien ze mentaal bijzonder sterk zijn. Na zo’n nederlaag je als ploeg terug knokken, dat is knap. Ik schat de kansen voor Bevo daarom iets hoger in. 51 om 49 procent.”

 

Bij Lions heerst onrust. Is dat in het voordeel van Bevo?

“Ik denk dat Bevo daar vorige week een beetje van heeft geprofiteerd. Zondag zal dat geen issue meer zin. Lions laat zich wat dat betreft geen tweede keer verrassen. Onrust zullen we op het veld niet gaan zien, denk ik.”

 

Lions verbiedt supporters van Bevo met vlaggen en megafoons de toegang. Wat vind je daarvan?

“Belachelijk. Sport is emotie. Dat hoort erbij. Het zal voor de supporters een extra motivatie zijn om Bevo naar de overwinning te schreeuwen.”

 

Ga je kijken of blijft je thuis voor de buis?

“Ik ga naar Sittard. Zo’n wedstrijd wil je niet missen, al sta ik liever op het veld. We gaan Bevo met zijn allen naar de overwinning schreeuwen.”