OUD-WINNAARS KEREN TERUG TIJDENS FEESTELIJKE 30E EDITIE LHD 

Twee oud-winnaars van de Limburgse Handbal Dagen keren tijdens de jubileumeditie in december 2017 terug op het Limburgse parket. Het gaat om Astrachan (Rusland) en Halden Topphandball (Noorwegen).

Tussen Kerst en Oudjaar wordt de LHD voor de dertigste keer gehouden. Speciaal voor deze editie heeft de organisatie bij het samenstellen van het deelnemersveld gezocht naar oud-winnaars. Maar helaas blijken diverse topteams van destijds niet meer te bestaan of op een lager niveau actief te zijn.

 

Dat geldt echter niet voor Sarja Kaspija Dynamo Astrachan, dat het toernooi won in 2001 (ten koste van V&L) en 2006. In dat laatste jaar werd IFK Skövde pas na strafworpen verslagen, een unicum in de dertigjarige historie van het toernooi. Astrachan kende een bijzonder succesvol eerste decennium van deze eeuw. Tussen 2000 en 2010 wonnen ze de Russische competitie of grepen ze net naast de titel. De ploeg haalde regelmatig de finale of halve finale van de EHF Cup en bracht vele internationals voort. De laatste jaren is Astrachan een outsider voor de titel. Het team bestaat op dit moment volledig uit Russen en heeft een gemiddelde leeftijd van amper 23 jaar. Daarentegen is de gemiddelde lengte 1.95 meter! Keeper Alexei Krioshin (37) maakte overigens de eerdere LHD-winsten nog mee. Linkeropbouwer Victor Orlov won de LHD eerder met Permskie Medvedi in 2014. Absolute topscorer, en tevens ook een oude bekende van de LHD, is rechteropbouwer Sergey Predibaylov.

 

De tweede oud-winnaar is die van vorig jaar: Halden Topphandball uit Noorwegen. Daarmee breekt de LHD bij hoge uitzondering haar eigen ongeschreven regel om deelnemers niet in de eerstvolgende editie terug te vragen. De Noren, met in hun midden topschutter Victor Skillhammer, vermaakten het publiek vorig jaar dermate dat de organisatie hen graag terug ziet keren. Halden Tophandball is opgericht in 2011. In het seizoen 2014-2015 werden ze tweede in de Eerste Divisie, waardoor ze promoveerden naar het hoogste niveau in het handbalgekke Noorwegen. Afgelopen seizoen draaiden ze mee in de middenmoot van de Posten Ligaen. Een opvallende naam in de selectie is die van doelman Hreider Gudmundsson. Hij speelde bijna 150 duels voor IJsland. Daarnaast herbergt het team diverse jeugdinternationals én een international van het Noorse beach-handbalteam: Kristoffer Henriksen. En ook ‘oermens’ Skillhammer zal er weer bij zijn.

 

Met de bevestiging van de bovengenoemde deelnemers raakt het affiche langzaam vol. Eerder al werden Club Balonmano Benidorm (Spanje) en HD Odorheiu Secuiesc (Roemenië) gepresenteerd, naast de thuisploegen OCI LIONS uit Sittard-Geleen en BEVO HC uit Panningen. Dat betekent dat er nog twee open plekken zijn.

 

De Limburgse Handbal Dagen vinden plaats op 27, 28 en 29 december 2017.