Heren Eurotech Bevo Hc starten jaar in mineur 

Na ruim een maand eredivisiepauze, waarin de heren van Eurotech Bevo Hc wel in actie kwamen tijdens de BeNeLux-competie en de Limburgse HandbalDagen, stond afgelopen weekend de eerste speelronde van het nieuwe jaar op het programma.

Op bezoek kwam het Rotterdamse HA R&O. Voor beide ploegen kleefden aan het duel de nodige belangen. De gasten zijn immers verwikkeld in een spannende strijd om degradatie te ontlopen en omdat de concurrentie recentelijk verrassende punten wist te verzamelen, zou een overwinning bijzonder welkom zijn. Bovendien zou winst zelfs nog een theoretische kans op plaatsing voor de play offs in stand houden. Dan zou wel de huidige nummer 6 van de ranglijst voorbijgestreefd moeten worden. En dat was nu net wat de Bevo-heren, die momenteel deze positie innemen, wilden voorkomen. Ook voor hen waren 2 punten van groot belang, omdat de concurrentie, niet alleen in de vorm van HA R&O, maar vooral ook van Aalsmeer, op de loer lag. Met de grote belangen wisten de gasten uit Rotterdam vanaf de start het beste om te gaan. Na de openingstreffer door Ron Klemann nam HA R&O het initiatief en kende voortdurend een kleine voorsprong. Via 3-4 werd het 6-7, waarbij vooral opviel dat de Bevo-mannen veel problemen kenden met het verzilveren van kansen. De ene na de andere mogelijkheid werd om zeep geholpen door enerzijds prima keeperswerk van HA R&O-doelman Mike Tadey, anderzijds gebrek aan scherpte in de afwerking. Toppunt in dat opzicht was een fase rond de 20ste minuut, toen Bevo Hc bij een 8-9 tussenstand achtereenvolgens een penalty, een snelle uitbraak en een open kans misten en HA R&O op 8-10 zagen komen. Het zelfvertrouwen van de jonge Bevo-equipe daalde zienderogen, met een dramatisch slot van de eerste helft tot gevolg. Bij een 9-10 stand en nog 5 minuten te spelen produceerden de Heldenaren alleen nog een tijdstraf, een bal op de lat en opnieuw 2 missers van open kansen. Omdat HA R&O wel doeltreffend was, stond na 30 minuten een 9-13 ruststand op het scorebord.

 

In de rust zullen de nodige stevige woorden gevallen zijn, want de mannen van coach Piotr Konitz kwamen als herboren uit het kleedlokaal. Met pit en bezieling werd het duel hervat en binnen de kortste keren was een groot deel van de achterstand weggepoetst, 12-13. Helaas voor het thuispubliek was de opleving van korte duur. Een aantal missers deed het vertrouwen weer tot het nulpunt dalen met als gevolg dat HA R&O de voorsprong na ruim 35 minuten weer in ere hersteld had, 13-16. Zoveel verdedigend, als aanvallend bleef het ploeteren bij de Heldenaren. Het festival van de gemiste kansen kende geen einde en zo was de kloof van 3 doelpunten na ruim driekwart wedstrijd nog steeds intact, 18-21. Nog eenmaal zette de Bevo-ploeg aan. Gesteund door een luid aanmoedigend thuispubliek krabbelden de geel-blauwen terug. Via treffers van Jeroen van den Beucken en Pim Augustinus en een prima redding van doelman Bart Leenen werd het verschil verkleind tot 20-21. Toen zich vervolgens zelfs een kans op de gelijkmaker voordeed stond opnieuw de lat in de weg. Na de 22ste treffer voor HA R&O, was het korte tijd later Bram Knippenbergh die voor de aansluitingstreffer zorgde, 21-22. Wederom werd daarna een kans op de gelijkmaker om zeep geholpen. Radeloosheid maakte zich meester van de thuisploeg, waarvan de gasten uit Rotterdam optimaal wisten te profiteren. Met 3 achtereenvolgende treffers bracht HA R&O de stand op 21-24 en leek een voortijdige beslissing geforceerd. Omdat de Bevo-aanvallers in de resterende 5 minuten vooral grossierden in het missen van kans, kwam de voorsprong niet meer in gevaar en pakten de Rotterdammers 2 belangrijke punten, 23-26. Voor de thuisploeg was de gifbeker met de nederlaag nog niet leeg, want kort voor het einde moest doelman Bart Leenen ook nog eens met rood het veld verlaten.

 

Doelpuntenmakers Eurotech Bevo Hc: Ron Klemann, Merijn Haenen, Pim Augustinus 4; Jeroen van den Beucken, Dirk Peeters, Lukas Koppes 3; Bram Knippenbergh en Osvaldo Gomes 1.