Gesprek van de week: Angela Steenbakkers 

Soms dient zich in de sportwereld plotseling iemand aan die positief verrast. Angela Steenbakkers, afkomstig uit het Limburgse Beringe mag zich zo'n speelster noemen. Het talent is bekend, maar het ook laten zien op het hoogste niveau is geen vanzelfsprekendheid.

Steenbakkers, een fysiek sterke linkerhoekspeelster, debuteerde onlangs in het grote Oranje en liet een prima indruk achter. Deze week maakt de nieuwe aanwinst van Dalfsen zich op voor haar tweede grote eindtoernooi. In Zagreb wil de 20-jarige Steenbakkers hoge ogen gooien op het WK U20. 'Mijn debuut in de A-ploeg was best spannend, maar ik ben heel professioneel en goed opgevangen.'

 

Introduceer jezelf eens aan handballend Nederland?

- Ik ben opgegroeid in Beringe en heb vanaf mijn zesde in de jeugd van Bevo gespeeld. Daar merkte ik in de C-jeugd dat ik wel talent had. Mijn zus speelde ook handbal, maar dat was meer recreatief. Ik heb in Panningen ook het eerste gehaald en vooral in de opbouw gespeeld. Nu sta ik op de linkerhoek. Op mijn zeventiende heb ik de overstap naar HandbaL Venlo gemaakt waar ik twee seizoenen heb gespeeld. Daarnaast doe ik de opleiding Fysiotherapie op de HAN Hogeschool in Arnhem die ook gericht is op topsporters.

 

We spreken elkaar terwijl jij in Kroatië zit. Zaterdag wacht jullie het openingsduel op het WK U20 tegen Argentinië. Wat zijn je verwachtingen?

- We zitten best in een redelijk pittige poule denk ik. Duitsland moeten we wel kunnen hebben. Denemarken lijkt me best sterk. Van Argentinië en Angola weet ik eigenlijk niet zo veel. Maar van de zes landen gaan er vier door op een WK. Ik verwacht dat ons dat wel gaat lukken in deze groep. We gaan gewoon kijken wat er te halen valt. Ik vind het nog lastig in te schatten.

 

Goede reis gehad naar Zagreb?

- Nou, het was behoorlijk slecht weer onderweg. Vanuit het vliegtuig zagen we behoorlijke flitsen van het onweer. Met behoorlijk wat turbulentie. Ik zag om me heen wel wat verschrikte koppies, maar zelf heb ik daar niet zo veel last van. Ik ben wel wat gewend. Het regent trouwens ook vandaag (woensdagavond, red.) in Kroatië. Dat verwacht je natuurlijk niet in de zomer.

 

Je beleeft prachtige weken. Twee weken geleden het debuut in de A-ploeg tijdens de oefenduels met Duitsland en ook tegen Italië en Turkije heb je gespeeld tijdens de EK-kwalificatie. Hoe heb je dat ervaren?

- Ik ben niet iemand die snel zenuwachtig raakt, maar spelen in het grote Oranje is echt bijzonder. In Trier maakte ik tegen Duitsland in een oefenduel mijn debuut en dat was natuurlijk best spannend. Dan ben je ook echt wel even super nerveus. Ik wist niet goed wat ik er van kon verwachten. Maar je houdt gewoon je volledige focus erop. Toen ik voor het eerst echt scoorde in het Nederlands team voel je dat wel. Een heel leuk moment.

 

Bondscoach Henk Groener liet in de media positieve woorden over je vallen. Er dient zich weer serieus iemand aan, zo viel te beluisteren. Wat doet dat met jou?

- Heel mooi natuurlijk. Hij heeft mij ook wel laten blijken dat ik het goed heb gedaan en Peter Portengen ook. Ik kende natuurlijk niemand echt goed. Maar de sfeer was heel open. De groep heeft me heel goed opgevangen. Alles is heel professioneel.

 

Tijdens de kwalificatieduels liet jij je ook in de dekking gelden.

- Ik heb alle vier wedstrijden (twee keer Duitsland, Italië en Turkije, red.) speeltijd gekregen. In de dekking is er nauwelijks iemand langs mij geweest. Dat was wel mooi, maar ik vind het lastig om over mezelf te praten. Misschien ben ik een beetje bescheiden.

 

Je bent een rechtshandige linkerhoekspeelster. Is dat jouw favoriete positie ook?

- De linkerhoek is wel mijn ding inderdaad. Ik vind het heel vet om vanuit een klein hoekje te kunnen scoren of met mijn snelheid breaks te lopen. Hoe ik mezelf zou omschrijven? Ik denk fysiek sterk, snel en ik heb volgens mij wel een redelijk inzicht hoe het spelletje loopt. Ik kan wel anticiperen op de momenten dat het moet.

 

Je verlaat na drie jaar de HandbalAcademie en kiest voor landskampioen Dalfsen. Waarom?

- Ze zijn niet voor niets al vier jaar op rij kampioen geworden. Peter Portengen is een goede trainer waar ik weer veel van kan leren. We kunnen Champions League of in een ander Europees toernooi spelen. Dat is voor mij allemaal een nieuwe ervaring waar ik veel van zal opsteken. Bij Venlo heb ik dat natuurlijk niet gehad. Ik ga daar ook wonen, met een paar andere meiden van Dalfsen. Eerst was Duitsland een optie om te gaan handballen, maar ik kan mijn studie ook prima combineren met mijn nieuwe club.

 

En na Dalfsen wel het buitenland? Hoe ambitieus ben je?

- Die kans zit er zeker in. Ik wil de lat wel steeds hoger leggen voor mezelf. Handballen in het buitenland zit wel in mijn hoofd, maar ik bekijk alles per jaar. Eerst Dalfsen. Eén van mijn ambities is nu natuurlijk ook het EK in december halen. Ik hoop dat ik word gevraagd, maar nu kan ik daar nog niks over zeggen.

 

Is er een trainer die een belangrijke rol heeft gespeeld in jouw ontwikkeling tot nu toe?

- Ik heb al veel trainers gehad en iedereen heeft wel weer een andere visie. Je pikt van allemaal wel wat mee en haalt er uit wat voor jou belangrijk is. Ik denk dat je van elke trainer die langskomt wel weer iets opsteekt. Nu heb ik ook te maken gehad met Henk Groener. Op tactisch gebied zegt hij slimme dingen die hij duidelijk kan overbrengen. Ook van Monique Tijsterman heb ik op de HandbalAcademie veel geleerd. Zij zorgde er ook altijd voor dat iedereen zich iedere dag weer bleef inzetten. Technisch en ook fysiek ben ik daar de afgelopen jaren ook wel gegroeid.

 

Je zal steeds meer te maken krijgen met concurrentie. In hoeverre zie je bij de A-ploeg al kansen?

- Martine Smeets is nu geblesseerd, maar zij heeft natuurlijk al veel op de linkerhoek gespeeld en is veel meer ervaren. Ik heb nog niet met haar samen gespeeld en weet ook niet of zij de lat nog hoger kan leggen voor mij. Daar kan ik alleen maar beter van worden. Tegelijkertijd hoef je ook niets steeds de concurrentiestrijd te voelen. Ik heb nu aan het niveau geproefd en dat smaakt zeker naar meer.

 

Bron: Handbal.nl