Geslaagde eerste editie van 'Handbal Inside' 

Handballers spelen voor een paar euro, daar zou een voetballer niet eens zijn schoenen voor aantrekken. Zo de toon was gezet. Tijdens de eerste editie ‘Handbal Inside’ op de sponsoravond van Targos Bevo Hc vlogen de oneliners over tafel. Deze kwam op naam van Gabrie Rietbroek, de voormalig handbaltrainer. Hij zat aan tafel met Bevo-trainer Martin Vlijm, chef sport van Dagblad de Limburger Patrick Delait en VVV-voorzitter Hai Berden.

Voordat de gasten aan tafel gingen voor interessante discussies over handbal, voetbal, de media en het topsport klimaat in de regio en Nederland kregen de sponsoren eerst uitleg over de warming up van het eerste team van Bevo. Jeroen van den Beucken en Sonni de Jonge vertelden over hun warming-up voor de wedstrijd en het gebruik van de foamrollers waar de sponsoren de spelers voor elke wedstrijd mee zien werken. Er werd aandachtig geluisterd en er werden vragen gesteld.

 

Terwijl de spelersgroep daarna verder ging met de warming up en hun training vervolgde het gezelschap de weg naar de videoruimte waar Frank van den Beucken uitleg gaf over videoanalyses. Vele uren werk steekt Van den Beucken in het analyseren van de tegenstander, individuele spelers en hun systemen. Als voorbeeld liet de videoanalist onder andere beelden zien van Aalsmeer-speler Remco van Dam die donderdag met zijn ploeg de tegenstander is in de halve finale van de beker.

Nadat alle vragen waren beantwoord, werd onder leiding van L1-verslaggever Robert Janssen gestart met ‘Handbal Inside’ waarin verschillende thema’s de revue passeerden. Trainer Martin Vlijm had zich voorgenomen de rol van René van der Gijp op zich te nemen en dat maakte hij met verve waar. Op de vraag van Janssen waarom de oefenmeester stopt bij Bevo antwoordde de trainer gevat: ,,Ik ben vier jaar niet thuis geweest, maar ja zo houdt mijn huwelijk toch stand.” Er werd hard gelachen in de kantine in Panningen. Toch was het niet alleen grappen en grollen. De BENE-League werd geanalyseerd en zowel Vlijm als Rietbroek waren het erover eens dat de huidige opzet niet juist is. Vlijm: ,,De belangrijkste competitie is al in februari afgelopen. En daarna speel je tegen ploegen waarvan je vooraf weet dat je gaat winnen.” Rietbroek vulde aan: ,,Ik pleit voor een degradatie uit de BENE-League en ja dan kan het zo zijn dat je straks zes Nederlandse en twee Belgische ploegen hebt, of andersom.” Ook vond Rietbroek dat er een Europees ticket aan de BENE-League gekoppeld moet worden. ,,Zorg dat je voorronde Champions League kunt spelen als winnaar en dat de eredivisie ploegen spelen om promotie naar de BENE-League. Dan wordt die competitie veel interessanter.

 

Het ging niet alleen over handbal, ook voetbal kwam aan bod. Mede ook door het gezelschap van VVV-voorzitter Hai Berden aan tafel. Rietbroek begon met een gewaagde uitspraak: ,,Handballers zijn veel minder aanstellerig dan voetballers. En dat terwijl onze sport veel harder is.” Berden hield wijselijk zijn mond. De vraag of het handbal niet meer media-aandacht zou moeten krijgen, werd op tafel gelegd. Chef sport van de Limburgse kranten Patrick Delait: ,,Presteren straalt af op de regio en brengt ook meer media-aandacht met zich mee. Wij zijn als Limburgse krant wekelijks aanwezig, maar bij finale wedstrijden besteden we vanzelfsprekend meer aandacht.” Vlijm haakte daarop in: ,,Als je presteert, krijg je aandacht. Dan kom je vanzelf in de krant.” Rietbroek vindt dat de rol van de publieke oproep en met de name de NOS tekortschiet. ,,Zij maken foutieve keuzes. Ze moeten alle sporten bedienen.” Delait: ,,Handbal loopt aan tegen het probleem dat Nederland een eenkennig sportland is. Voetbal, schaatsen en dan houdt het wel op.” Rietbroek besluit: ,,Dat is de arrogantie van de NOS.”

Berden benadrukte het belang van sponsoren bij sportclubs. ,,Ik weet zeker dat sponsoren bij VVV hun uitgaven bij ons terugverdienen door de zaken die ze doen met collega sponsoren. Voetbal en handbal zijn niet alleen contactsporten op het veld, maar ook ernaast. Sponsoren moeten hiervan gebruik maken. Als VVV geven we de voorzet door bijeenkomsten te organiseren of tijdens een wedstrijd mensen met elkaar in contact te brengen. Elke sponsor moet dan zelf de bal binnenkoppen.”

 

Het viertal was het er wel over eens dat sportclubs zelf hun broek omhoog moeten kunnen houden. Delait: ,,De overheid moet sportaccommodaties faciliteren, maar de clubs zijn verantwoordelijk voor hun eigen beleid.” Vlijm beaamde de woorden van Delait, maar bracht gelijk een nieuwe stelling in door te stellen dat Nederland geen topsportklimaat heeft. ,,Wij zijn het land van eenlingen. Elk jaar hebben we een andere topper. Terwijl een topsportklimaat stabiel moet zijn. Anders heb je incidenteel een succesje. Als je ergens aan begint, zoals bijvoorbeeld de Handbal Academie dan moet je dat afmaken. Ook al duurt het twintig jaar voordat je succes hebt. In Nederland hoppen we te veel van succes naar succes.”

 

Een prachtig voorbeeld van jarenlang investeren zijn de Nederlandse handbalsters. Vlijm: ,,Het is echt indrukwekkend hoe zich het nu uitbetaald. Dat handbal nu een hype is, heeft ook te maken met het geluk dat Ziggo de wedstrijden heeft uitgezonden. En een speelster als Estavana Polman, het zusje van onze speler Dario, dat zij een ontzettend media talent is. Zo spontaan en oprecht, ook dat speelt mee. Maar ze moeten wel presteren en dat hebben de meiden gedaan. Ik zie ze ook in Rio een medaille winnen.”

 

 

Foto's van de avond zijn hier te vinden.

 

Dinsdag 19 april zendt Omroep P&M een reportage uit van de sponsoravond 'Handbal Inside'.