Eurotech Bevo Hc zorgt voor daverende verrassing 

Wat Eurotech Bevo Hc een week eerder nog niet lukte, goed spelen EN winnen, daarin slaagden de Heldenaren afgelopen weekend met vlag en wimpel. Uitgerekend tegen regerend landskampioen Kras/Volendam werd een uitstekende wedstrijd bekroond met een klinkende overwinning.

Na 60 minuten vol spanning en spektakel stond een 26-23 eindstand op het scorebord. Dat de thuisploeg met de winst zou gaan strijken, daar zag het aanvankelijk niet naar uit. In de beginminuten was Volendam de betere ploeg, speelde soeverein en nam na 11 minuten een 2-4 voorsprong. Bevo Hc had het zwaar, kwam moeizaam tot scoren, maar weerde zich wel kranig in verdedigend opzicht. De lange Volendamse aanvallers hadden grote moeite om een gaatje in de defensie te vinden en stuitten regelmatig op een sterke doelman Thijs van de Mortel. Bij de Heldense thuisploeg groeide het vertrouwen, toen duidelijk werd dat de landskampioen er niet in slaagde om afstand te nemen. Gesteund door de hartstochtelijke aanmoedigingen van de vele supporters gooide Bevo Hc na een kwartier spelen de laatste schroom van zich af. Plotseling begon het ook in aanvallend opzicht te lopen. Zo goed zelfs dat na ruim een kwartier spelen een 7-6 voorsprong op het scorebord kwam. Een voorsprong die nog groter had kunnen zijn, als paal en lat niet regelmatig in de weg hadden gestaan. Het spel golfde op en neer en twee gelijkwaardige ploegen legden elkaar voortdurend het vuur aan de schenen. Gestreden werd voor elke centimeter en het publiek genoot met volle teugen. De Heldenaren zagen zich regelmatig geconfronteerd met een ondertalsituatie, maar wisten deze keer op keer glansrijk te doorstaan. Pas bij 10-10 leek het krachtenrovende spel de thuisploeg op te gaan breken. Onnodig balverlies werd genadeloos afgestraft met snelle uitbraken en zo konden de gasten een 10-13 voorsprong nemen. Met de rust in zicht leek Bevo Hc dan toch nog overlopen te worden. Niets was echter minder waar. De geel-blauwe brigade rechtte de rug en geholpen door prima reddingen van hun doelman begon de ploeg aan een inhaalrace. De Heldenaren hadden een lek geconstateerd in de Volendam-defensie en wisten daar feilloos van te profiteren. 3 Maal op rij werd Lukas Koppes aan de cirkel gevonden, 3 maal kwam hij tot score. Aan de overzijde hoefde de Bevo-defensie geen tegentreffers te incasseren. Toen Ron Klemann, die met uitstekend spel weer aanknoopte aan oude tijden, in de slotminuten ook nog 2 keer het doel wist te vinden kwam de thuisploeg plotseling op een 15-13 voorsprong bij rust.

 

Een kleine marge met nog 30 minuten te spelen, maar een die veel vertrouwen bood. Dat werd al snel zichtbaar na de hervatting. De mannen van coach William Gommans lieten sterk spel zien, zowel in aanval als verdediging. Volop werd geprofiteerd van het weergaloze keeperswerk van Thijs van de Mortel, die zijn doel tot aan de 37ste minuut schoon wist te houden. Vanuit alle hoeken probeerde Volendam de Bevo-goalie te verschalken, maar zelfs vanaf 7 meter lukte dat niet meer. De Heldense aanvallers hadden daarentegen geen moeite om het doel te vinden. De toeschouwers op de tribune wreven hun ogen uit en zagen een 19-13 tussenstand op het scorebord verschijnen. Bevo Hc leek onstuitbaar en denderde door. Na driekwart wedstrijd was de stand 23-17 en was er nog geen spoor van verzwakking. Ondanks de ruime voorsprong was de spanning op de tribunes groot. De vrees bestond dat bij de Bevo-mannen de krachten op zouden raken en dat Volendam tegelijkertijd een versnelling hoger zou schakelen. De Heldenaren bleven zich echter manmoedig verweren, kwamen wel steeds moeilijker tot scoren, maar konden vertrouwen op een nagenoeg ondoordringbare defensie met aan het hoofd doelman Thijs van de Mortel. Bij 23-19 dreigde dan toch een scheurtje in het bastion te ontstaan. Volendam onderschepte de bal, ging alleen op de Bevo-doelman af, maar moest ook nu zijn meerdere erkennen in Van de Mortel. Pim Augustinus had vervolgens meteen een antwoord klaar en bracht de stand weer op een geruststellende 24-19. Volendam had echter laten zien de kloof snel te kunnen verkleinen en dus bleef de spanning om te snijden. Pas bij 26-22 met nog minder dan 4 minuten te spelen ontstond er iets van uitgelatenheid op de tribunes. Een stunt lag voor het grijpen. Het publiek ging massaal staan en moedigde hun helden tijdens de laatste minuten onafgebroken aan. Dat Jasper Adams in de slotminuut de stand nog op 26-23 bracht kon niemand meer deren. Er kon gefeest worden. Goed spel had eindelijk ook 2 punten opgeleverd.

 

Doelpuntenmakers Eurotech Bevo Hc: Lukas Koppes, Ron Klemann 6; Pim Augustinus 5; Merijn Haenen, Geert van de Goor 4 en Marijn Sinkeldam 1.