Eurotech Bevo Hc wint in hol van de Lions 

De stofwolken van twee zinderende kruisfinales waren nog maar net opgetrokken. Zowel het duel in Aalsmeer, als in Volendam kende een bloedstollend spannende slotfase met uiteindelijk de bezoekende ploeg als winnaar.

Veel tijd om na te genieten was er voor beide winnaars niet, want afgelopen zondag stond al weer de start van de best of three-finale op het programma. Dit keer niet met regerend landskampioen Volendam, ook niet met de winnaar van de reguliere competitie Aalsmeer, maar met OCI/Lions en Eurotech Bevo Hc die er een volledig Limburgse aangelegenheid van maken. Het eerste van maximaal drie duels stond gepland in Sittard, waar de hal voor de gelegenheid was omgedoopt tot ‘Hol van de Lions’. Na 60 enerverende minuten bleek dat het hardste gebrul verrassenderwijs echter niet van de thuisploeg, maar juist van de bezoekers was gekomen. Na een stroeve start met missers aan beide zijden was het Bevo Hc dat het eerst van zich deed spreken. Eerst was het doelman Bart Ravensbergen, die een strafworp van de Lions wist te keren, en meteen in de tegenaanval zorgde Dario Polman voor de openingstreffer. Duidelijk was dat er veel spanning op beide ploegen zat. Over en weer werden kansen gemist. De minder ervaren bezoekers uit Peel en Maas leken er echter het minste last van te ondervinden. Geholpen door uitstekend werk van zijn verdedigers steeg doelman Bart Ravensbergen al snel tot grote hoogte. Hij pakte de ene bal na de andere en dreef de schutters van de Lions menig maal tot wanhoop. Ook bij Bevo Hc verliep het scoren niet van een leien dakje en zo kon het gebeuren dat er na een kwartier wedstrijd pas 5 keer gescoord was, 2-3. Ook bij de supporters in de volledig uitverkochte Fitland XL-hal was de spanning voelbaar. Minutenlang hielden beide ploegen elkaar in een wurggreep. Het scoren bleef moeizaam verlopen en ook de marge bleef minimaal. Mede dankzij twee treffers van schutters uit de tweede lijn, Joris Baart bij Lions en good old Ron Klemann bij Bevo Hc, kroop de stand naar 6-7. Geen van beide ploegen kon tot dan afstand nemen. Daar kwam verandering in toen achtereenvolgens Pim Augustinus en Nick de Kuyper voor 6-9 zorgden. Een eerste kloof was geslagen. Met een ultieme krachtsinspanning kwam Lions wel weer terug op gelijke hoogte, maar moest in de slotminuut toch toestaan dat Bevo Hc dankzij Nick de Kuyper en Merijn Haenen met voorsprong kon gaan rusten, 9-11.

 

De Heldenaren hadden zich een helft lang het sterkste getoond en de vraag op de tribunes leefde of de jonkies van coach Martin Vlijm dit nog een helft zouden kunnen volhouden. De beginminuten van de tweede helft zagen er in dat opzicht veelbelovend uit. De Bevo-mannen bleven geconcentreerd en scherp in met name de dekking. Tot konden ze niet voorkomen dat Tim Mullens drie keer tot scoren kwam en Lions zo terug in het kielzog bracht. Opnieuw was het echter Bart Ravensbergen, die voor de bezoekers uitkomst bracht. Met drie achtereenvolgende reddingen in één aanval zorgde hij voor extra zelfvertrouwen bij zijn ploeggenoten en enige radeloosheid bij de thuisploeg. Door zelf de nodige kansen te missen profiteerde Bevo Hc niet optimaal, maar via onder andere Robin Jansen en tweemaal Nick de Kuyper groeide de voorsprong wel tot 13-17. De vele meegereisde Bevo Hc gingen er eens goed voor zitten. Een sensatie hing in de lucht. Treffers van Lino Janssen en tweemaal Luc Steins, waarvan de laatste vlieger van grote schoonheid was, dreigden het tij echter al snel te keren. Lions kwam op 16-17 en het aantal decibels nam zienderogen toe. Bevo Hc kreeg kansen om de voorsprong te vergroten, maar pakte deze niet. Het was wederom aan uitstekend keeperswerk van Bart Ravensbergen te danken, dat de Heldenaren lange tijd toch op voorsprong bleven. Na een snelle uitbraak en een score van opnieuw Luc Steins kwam daar verandering in. De stand werd gelijk, 18-18, met nog minder dan 5 minuten op de klok. Tijd voor Dario Polman, voor wie het scoren tot dan moeizaam was verlopen, om van zich te laten horen. Twee scores van zijn hand, gevolgd door een redding van Bart Ravensbergen deden hun werk. Toen vervolgens Pim Augustinus met een verwoestend schot de stand naar 18-21 kon tillen, leek het pleit beslecht. Met minder dan 2 minuten te spelen weigerde Lions echter de handdoek in de ring te gooien. Opnieuw twee treffers van Luc Steins brachten de supporters van beide ploegen aan het sidderen. Uiteindelijk was het Jeroen van den Beucken die in de slotminuut de wedstrijd besliste, 20-22. Dat Lions in het laatste fluitsignaal nog voor 21-22 zorgde, had louter waarde voor de statistieken. Op het veld waren de Bevo-spelers al tot ontlading gekomen. Samen met de supporters vierden ze de overwinning. Een eerste slag in een naar verwachting nog hete strijd was in Bevo-voordeel beslist.

 

Doelpuntenmakers Eurotech Bevo Hc: Nick de Kuyper 7; Dario Polman 4; Ron Klemann, Jeroen van den Beucken, Pim Augustinus 3; Merijn Haenen en Robin Jansen 1.