Belgisch lijstaanvoerder te sterk voor Eurotech Bevo Hc 

Midden in de bloedstollend spannende slotfase van de eredivisiecompetitie stond afgelopen weekend een tweetal internationale wedstrijden gepland.

Voor de heren van Eurotech Bevo Hc, die in de eerste weken van het nieuwe jaren, een aantal stevige klappen hadden moeten verwerken, zowel tegen HA R&O, Lions, als tegen Volendam werd verloren, kwam de laatste speelronde van BeNeLux-liga zeer gelegen. Niet dat de mannen van coach Piotr Konitz illusies koesterden dat de duels tegen de nummers 1 en 2 van België wel even gewonnen zouden worden, maar vooral omdat het team zich even kon onttrekken aan de immense druk van de laatste weken. Met nog 2 duels voor de boeg is de spanning rond het laatste play off-ticket immers tot grote hoogte gestegen. In het eerste BeNeLux-duel tegen Initia Hasselt, koploper in de Belgische competitie, hoopten de geel-blauwen enigszins vrijuit te kunnen spelen. Dat ze daarbij niet op cadeautjes van de tegenstander hoefden te rekenen was vooraf wel duidelijk. Voor Hasselt was er namelijk nog het nodige te winnen in het weekend met twee Nederland-België confrontaties. Voor aanvang van het duel in Panningen was de ploeg van onder andere voormalig V&L-speler Bart Köhlen terug te vinden op de 4de plaats in de poule en moest dus nog 2 plaatsen stijgen om zich te kwalificeren voor de finaleronde. Overwinningen tegen zowel Bevo Hc, als een dag later tegen E&O waren voorwaarde om de Final Four te halen. Mogelijk dat dit toch voor enige spanning bij de Belgen zorgde, want zij begonnen de wedstrijd weifelend. Zowel Bevo Hc, als Initia Hasselt misten in de beginfase de nodige kansen en leden veel onnodig balverlies. Doelpunten waren dan ook schaars in het eerste kwartier. Slechts 2 spelers wisten boven het matige spel in de beginminuten uit te toornen. Aan Hasselt-zijde was het Bart Köhlen, die met prachtige atletische acties voor het ene na het andere doelpunt zorgde. Bij Bevo Hc liet Nick de Kuyper prima spel zien en liet duidelijk merken niet onder de indruk te zijn van de Belgische lijstaanvoerder. Met 3 doeltreffende schoten had hij een belangrijk aandeel in de 5-6 tussenstand, die na een kwartier op het scorebord stond. Een dubbele tijdstraf aan Bevo-zijde na ruim een kwartier en dus 4 tegen 6-ondertal in het veld leidde het einde in van een periode waarin de thuisploeg prima in het spoor kon blijven. Treffers van wederom Bart Köhlen, die met zijn 6de doelpunt de stand op 5-9 bracht, bezorgden Hasselt een riante voorsprong. De Bevo-equipe dreigde even ernstig onder de wielen te komen, maar kon zich toch enigszins herstellen. Tot aan de rust kon de schade beperkt blijven tot 14-17.

 

Meteen na rust verrasten de geel-blauwen zelfs vriend en vijand door de achterstand terug te brengen tot slechts één treffer, 16-17. Opnieuw een tweetal ongelukkige tijdstraffen leidden vervolgens de voortijdige beslissing in. Initia Hasselt kon weglopen tot 16-20 en toen Nick de Kuyper even later ook nog eens tegen een derde tijdstraf en dus rood aanliep was het pleit snel beslecht. De gasten liepen uit naar 17-24 en hadden de wedstrijd in de knip. In de resterende 20 minuten liet Hasselt nog maar eens zien, waarom de ploeg als titelkandidaat in zowel de Belgische competitie, als in de BeNeLux-liga geldt. Met fraaie, energieke aanvalscombinaties, waarbij coach Luc Boiten gebruik kon maken van ruime wisselmogelijkheden, liep Hasselt steeds verder weg. Bevo-coach Piotr Konitz moest het door het wegvallen van Nick de Kuyper en het niet meespelen van Ron Klemann doen met een veel smallere spelersgroep, maar zag tot zijn tevredenheid dat deze zich niet slecht verweerde. Prima doelpunten van onder andere Pim Augustinus en Bram Knippenbergh konden het thuispubliek nog met regelmaat tot applaus verleiden. Uiteindelijk ging de overwinning met 29-37 naar Initia Hasselt. Omdat de Belgen een dag later in Emmen eveneens de volle winst pakten, kwalificeerde de ploeg zich aan het einde van het weekend voor de Final Four.

 

Doelpuntenmakers Eurotech Bevo Hc: Nick de Kuyper 6; Lukas Koppes, Bram Knippenbergh, Pim Augustinus 5; Geert van de Goor 4; Rob Killaars 2; Dirk Peeters en Merijn Haenen 1.