“Adieu Ron” 

Ron stopt ermee, hij geeft de pijp aan Maarten. Na 15 jaar in het eerste team van BEVO vindt hij het wel welletjes en gaat hij zich op andere zaken richten. Niet geheel verrassend dat hij het op deze leeftijd voor gezien houdt, maar wel zonde dat een van de nog overgebleven monumenten in de Nederlandse competitie het voor gezien houdt.

Veel wedstrijden speelde ik zelf met Hellas tegen BEVO en altijd ging het in de wedstrijdbesprekingen over Klemann en hoe hij afgestopt moest worden. Zelf had ik nooit het idee dat dit zo ingewikkeld moest zijn, maar aan het eind van de wedstrijd had hij op de een of andere manier altijd een belangrijke rol gespeeld. Als handballer oogde hij log, en traag en was hij niet bepaald het toonbeeld van een elegante technische handballer. Maar Ron was vaak dodelijk efficiënt, nauwelijks op foutjes te betrappen en altijd voorop in de strijd. Het soort speler dat voor een leek niet meteen opvalt, maar waarvan iedere trainer/coach er wel een paar in zijn selectie wil hebben; Een speler die het cement en de fundering vormt.

Een aantal jaar geleden begon zijn schouder op te spelen en even leek het niet helemaal meer goed te gaan komen.

 

Toch ging hij door, ook na twee operaties aan zijn elleboog, om de jongere generatie die langzaam zijn intrede begon te maken in het eerste team, de kans te geven van zijn ervaring en routine te profiteren. BEVO is deze periode goed doorgekomen en heeft inmiddels weer een stabiel team staan dat moeiteloos meedraait in de middenmoot van de eredivisie en af en toe zelfs voor een stuntje kan zorgen.

Ik denk dat men Ron heel dankbaar is, en mag zijn, in Panningen dat hij zijn club, wat het toch wel geworden is na de eerste stapjes bij Rapiditas, altijd trouw gebleven is en dat hij de handschoen oppakte toen dat nodig was. Spelers die de topjaren van de club meemaakten tussen 2004 en 2007 zijn al langer van het toneel verdwenen, maar Ron was er niet weg te slaan. Verdedigend een rots in de branding en aanvallend altijd lastiger voor de tegenstander dan je op het eerste oog zou denken. Hij schopte het bovendien tot 76 officiële interlands en 143 doelpunten, een zeer respectabel aantal.

 

Voor menigeen zal het wennen zijn om straks een BEVO op bezoek te krijgen zonder Ron Klemann. Een gemis voor zijn ploeg en voor de eredivisie. Groot respect en veel succes met alles wat je in de toekomst gaat doen!

 

Joris Witjens

 

BRON: Handbalstartpunt.nl